maanantai 1. tammikuuta 2018

Kissan tehtäviä: Gravitaatiomittari

Tuutusen basaari osallistuu Pikkukissa & piipittäjä -blogin joulukalenterikilpailuun esittelemällä tärkeän kissoille soveltuvan työtehtävän: painovoima-anturina toimimisen. Kuten tunnettua, kissat putoavat jaloilleen. Näin ollen on kissojen vastuutehtävänä toisinaan koetella painovoiman toimintaa: Toimiiko painovoima edelleen, jos kissan jalat eivät osoitakaan maata kohden?

Painovoima toimii normaalisti. Mittari on ruokittava.

Jos kissan kierähtäessä selälleen se putoaakin jaloilleen kohti asunnon kattoa, kannattaa painovoiman toiminta tarkistaa. Jos painovoima ei ole rikki, asunto on ylösalaisin, jolloin on myös suositeltavaa tehdä tarvittavat korjaustoimenpiteet. Uskaliaimmat painovoiman testaajat suorittavat kokeita ulkona, jolloin riski sinkoutua avaruuteen on todellinen, mikäli painovoiman toiminta on häiriintynyt.

 Ulkotesteissä turvallisuushihnan käyttö on suositeltavaa avaruuteen huuhtoutumisen ehkäisemiseksi.

12 kommenttia:

Pepsi ja Max kirjoitti...

Oot kyllä hurjan rohkea, kun uskallat tehdä tuollaisia testejä ja vielä ulkona; entä jos hihnan kiinnitys lipsahtaisi toisesta päästä :o - Pepsi ja Max

ella kirjoitti...

Painovoimamittarin tehtävä sopii vain urheimmille ja ulkotestaus on jätettävä ehdottomasti vain kokeneille painovoiman aistijoille. Kuvan testiä ei missään nimessä suositella aloittelijoille ja sitä on edeltänyt ankara perustason testaus. On nimittäin huomioitava, että mikäli painovoimassa on vakavia häiriöitä, kissa, jonka jalat osoittavat eri suuntiin voi repeytyä kahtia ennalta-arvaamatta.

Pena ja Punkku kirjoitti...

Hih, tämä onkin varsin tärkeä tehtävä. :D

ella kirjoitti...

Niin onkin! Kaikille eläinlajeille, kuten esimerkiksi ihmisille, ei ole annettu samanlaisia valmiuksia testata painovoiman toimivuutta kuin kissoille. Näin ollen ne voisivat ilman kissojen apua elää vaarallisissa olosuhteissa mitään havaitsematta, kunnes eräänä päivänä vain suistuisivat avaruuteen.

Elli kirjoitti...

Todella tärkeä tehtävä: ei painovoiman toimivuutta voi mitenkään tietää, ellei joku urhea kissa sitä mittaa.

Ulkona tapahtuva mittaus on kyllä erittäin riskialtista. Toivottavasti hihnan toisella päällä on riittävästi käsivoimia testaajan pidättelyyn, jos painovoima ei joskus toimikaan!

Tiuke kirjoitti...

Tämä on kyllä erittäin tärkeä tehtävä. Nyt oppi Emäntäkin että miksi Tuike on niin usein tassut kattoa kohti. Tuike tarkkailee painovoimaa!

Niin ja kiitos osallistumisesta!

ella kirjoitti...

Elli: Asiaa on hyvä tarkkailla alati, jolloin korjausliikkeisiin voi ryhtyä, kun painovoima ei ole vielä täysin hunningolla tai peräti kokonaan pois päältä.

Hihnan toisessa päässä olijan olisi hyvä olla vahvasti jalat maassa -tyyppiä, eikä ns. "ruoka-aikaan kotona" -tyyppisyydestäkään ole haittaa. Lisävarmistukseksi suosittelemme sijoittumista esimerkiksi puun tai pyykkitelineen alle, kuten Unna tässä, jolloin gravitaation mittaaja saa vielä viimeisen mahdollisen ankkuroitumispisteen läheltä maata. Sen sijaan emme laskisi sen varaan, että kohdalle osuva lentokone pysäyttää syöksyn avaruuteen.

Tiuke: Kiitos kilpailusta! Tämä oli erittäin innostava haaste ja siitä syntyi aihepiiriltään Tuutusen basaariin mainiosti sopiva postaus. Aihe on tärkeä, sillä monet kissojen vastuutehtävistä ovat aliarvostettuja vähäisen tunnettuutensa vuoksi. Millaiseen pulaan joutuisimmekaan, jos kissat yhtäkkiä heittäytyisivät lakkoon sen vuoksi!

Sofia kirjoitti...

Hui, nyt pitääkin olla tarkkana kun kierähtää selälleen, että ei sinkoudu kattoon! Me ei onneksi mennä ulos, niin ei ole pelkoa avaruuteen sinkoutumisesta, mutta ei se kattokaan varmaan kivalta tunnu.

Anonyymi kirjoitti...

Kissatieteellinen InstiTuutin tekee todella tärkeää ja paneutuvaa tutkimusta, eikä epäröi heittäytyä haasteisiin! Onneksi myös turvavälineistä ja suojaimista on huolehdittu.

Meidän valtakunnan virallinen painovoimamittari on Figo. Valjaisiin ja ulos se ei tosin suostu, maailma on liian suuri ja pelottava. Toisaalta on hyväkin ensisijaisesti huolehtia sisätilojen painovoiman toimivuuteen, sillä sisätiloissahan sitä suurimmaksi osaksi ollaan. Olisipa hankalaa, jos väestö esimerkiksi nukkuessaan yhtäkkiä putoaisikin kattoon. Tai jos se tapahtuisi ruokaillessa, tulisi kovasti sotkua ja ruoka helposti tärveltyisi.

ella kirjoitti...

Sofia ja Olga: Kierähtäminen tulee suorittaa harkiten ja tietoisena siitä, että häiriötilanteessa katto voi kutsua. Useinhan painovoima on aivan kunnossa ja kun pitäytyy sisätiloissa, ei painovoiman mittauksiin liity vaaraa. Pitkin seiniähän on toisinaan mukava mennä!

Frieden valtakunta: Ulkotestaus ei ole kaikkia varten, mutta asunnon sisäisestä valvonnasta olisi hyvä ainakin yhden kissan huolehtia, jotta painovoima ei laiskistu, vaan malttaa hoitaa tehtävänsä asiallisesti. Näin painovoima pysyy kunnossa ja laajemmilta häiriöiltä vältytään.

Äkillinen säpsähtäminen unesta (tuntuu kuin putoaisi) johtuu juuri näistä havaitsematta jääneistä painovoiman häiriötiloista ja niiden korjaantumisesta äkillisinä purkauksina. Tätikissojen kotona erään äkillisen häiriötilan seurauksena jopa lautasellinen keittoa on lentänyt keittiön kattoon yllättäen. Nykyisin tätikissat valvovat alati painovoiman toimintaa, eikä vastaavia äkkihäiriöitä ole tapahtunut. Olisihan esimerkiksi makkaran putoaminen kattoon, pois kissan ulottuvilta, valtava tragedia.

Anonyymi kirjoitti...

Ahaa, siitä se säpsähtely siis johtuu! Meillä ihmiset aika usein sätkivät nukahtaessaan. On siis oltava tarkkana asunnon painovoimakenttien kanssa, tässä on selvästikin runsaasti työtä. Ja siitäköhän sekin johtuu, ettei meillä enää annostella kissoilla kinkkua? Ihminen väittää syyksi allergiaa, mutta voi olla painovoimahäiriökin. Asia vaatii selvitystä.

ella kirjoitti...

Frieden valtakunta: Jos kinkkua ei koskaan putoa lattialle, tilanne voi johtua joko kinkun puutteesta tai siitä, että kaikki pudonnut kinkku läpsähtelee kattoon. Tarkkailkaa tilannetta.