tiistai 13. tammikuuta 2015

Napa paljaana

 "Kaikki on hyvin, hyvin, hyvin... zzz..."

Kotiinpaluun kunniaksi hymytyttö pääsi suuhygienistille ja rokotuksiin, minkä lisäksi otettiin selkoa kansalaista huolestuttaneesta karvattomasta kohdasta Tuutusen masussa. Siinä on napa. Napaan ei kuulemman välttämättä kasvakaan turkkia, vaan eipä ole kansalainen aiemmin mokomaa huomannut. Ehkä napa paljaana viilettäminen on joku tämän talven muotijuttu. Pissa-asioissa vainoharhaisen kansalaisen mieliksi tarkastellut pisulabrat ja ultraäänitutkimus osoittivat, että kissa on ehjä, eikä mitään fyysistä syytä huoleen ole. Stressitekijöitä kehotettiin syynäämään mahdollisten ohisektoreiden minimoimiseksi jatkossa.

 "Rapsuta mun ihannepainoista korvaa!"

Hammaskiveä kilkuteltiin hampaista kohtalainen läjä, mutta varsinaiset hampaat kaivannaisten alla olivat edelleen oikein hyvävointiset. Syöpymätön ja tulehdukseton Tuutunen palasi valtakuntaansa näennäisen virkeänä, maailmaasyleilevänä ja tuhdeilla kotihoito-ohjeilla varustettuna. Ilta sujui huojuen ja joka ainoa asia valtakunnassa tuli pusketuksi.

24 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

oi, hyvä että Tuutsi on ok.
En ole koskaan havainnoinut kissan napaa! Tiedän, että se on, mutten ole nähnyt. Tuutsin äiti on nyt siis hyvin informoitu napa-asiankin suhteen. T. Ano ja Nyymi.

Pepsi + Max kirjoitti...

Onko sun olo vähän niinkuin olisit ollut karusellissa? Hyvä ettei sun tarvitse mennä heti kohta uusiin tutkimuksiin, kun kaikki tutkittiin.

Henna, Friede ja Figo kirjoitti...

Hyvä että asiat oli kunnossa ja kissa ehjä! Se on onnea se!

Myrsky ja Minna kirjoitti...

Voi Unnukkaa! Onneksi ei enää huojuta ja neitonen on kaikinpuolin kuosissaan ja ok.

ella kirjoitti...

Ano & Nyymi: En ollut minäkään nähnyt, enkä oikein voi väittää nähneeni nytkään kuin peukalon pään verran masun ihoa. Navan anatomisesta sijainnista olen nyt valistunut ja ehkä seuraavalla kerralla muistan, että kohta voi olla karvatonkin :D Pelkkänä alhaisena kansalaisena täytyy kuitenkin huomauttaa, että Tuutusen kunnianarvoisa äiti varmasti olisi navan paikan tiennyt: Onhan kissarouva siitä omin hampain purrut nuorankin poikki aikanaan ;)

Pepsi + Max: No siis välillä painovoima petti ihan totaalisesti! Koetin ottaa tukee noista tuolinjaloistakin niin kohta oli otsa maassa. Oon melko varma, et tulin tolleen merisairaaksi, kun kopassa oli kuumavesipullo ja se liplatti koko ajan.

Terkuin Unna Tuutikki

Henna, Friede ja Figo: Totisesti. Vaikka vähän nolottikin, että viisi vuotta olen Tuutin masua rapsutellut ja koskaan en ole tuohon napakaljuun törmännyt, niin olo on ehdottoman huojentunut näistä ehjyystuloksista :)

Myrsky & Minna: Unna-parka saa toisinaan vähän kärsiä kansalaisen levottoman mielen rauhoittamiseksi. Onneksi neiti ei ole pitkävihainen ja homma hoitui kuitenkin muun eläinlääkärikäynnin yhteydessä ns. samoilla kauhuilla.

Mamma N kirjoitti...

Napa on hyvä uutinen :D Ollaan siitä kaikki iloisia!

ella kirjoitti...

Mamma N: Hupsu, mutta oikein hyvä :D Muutenkin on syytä tyytyväisyyteen: kissa on todettu turkista rakkoon hyväkuntoiseksi ja painokin (nyt tasan 4 kg) ihanteelliseksi. Ei mitään valittamista :)

Roope ja Ilmo kirjoitti...

Hyvä, että Unna-kisu oli terve! Ollaan seurattu teidän blogia jo pitkään ja nyt innostuttiin ekan kerran kommentoimaan. Tuli nimittäin tuosta navasta mieleen - vähän aikaa sitten henkilökunta tutki Ilmokissan pieniä näppyjä mahan seutuvilla huolestuneena ja ehti jo ottaa muutaman kuvankin niistä. Kunnes mieleen juolahti, että uroskissoillakin taitaa olla nisät, ja nehän ne sitten olikin :D

ella kirjoitti...

Roope ja Ilmo: Tervetuloa kommenttiboksiinkin :) Nisät ovat tainneet hetkellisesti hämmentää moniakin kissaihmisiä. Gilin kissatädin blogista (http://moottoripuuma.blogspot.fi) muistelen lukeneeni tapauksesta, jossa omistaja hälytti blogistin paikalle, koska luuli, että jokin mato puskee kissan vatsasta läpi. Sekin oli nisä.

Anonyymi kirjoitti...

Kissan anatomia on ehkä muutenkin vähän vaikeaa: missä on katin takajalkojen polvet?! Missä on etujalan polvi, missä ranne, missä kyynäspää? Miksi hartiat ovat niin luisut (pullohartiat), ovatko ne hartiat vai etulonkka? Missä vyötärö, missä napa, missä.... ÄÄRETÖN kysymystentulva!!
t. Ano ja Nyymi.

ella kirjoitti...

Ano & Nyymi: Polvimysteeri selviää helposti: http://artists.pixelovely.com/digitrade-animals-dont-have-backward-knees/
Etujaloissa ei tietenkään polvia, vaan ranteet, kyynärpäät ynnä muut eturaajoille tyypilliset vipstaakit. "Luisuhartiaisuudesta" taitavat osin vastata pikkuriikkiset irralliset solisluut sekä neljällä jalalla käyskentelyyn ja pienistä raoista sujahteluun sopeutunut kroppa. Raamikkaampi jää kiikkiin helpommin ;)

Anonyymi kirjoitti...

:) arvasin, että Tuutsilla on viksu äippä! Kiits.

AnnaS kirjoitti...

Hienoa, että Unna on hyvässä kunnossa ♥. Joudutteko nyt käymään iltaisin hammaspesulla?

Maryjane kirjoitti...

Hienoa että neiti on kunnossa! :) Minun piti tietysti tarkastaa heti meilläkin napatilanne. Viiman karvojen seasta löytyi pienenpieniä nisiä, ja Myrskyltä vain kasa karvaa. Napaa ei tavoitettu...

Mindy kirjoitti...

Huojuva puskuri, joka vielä on kaikin puolin ehjäksi ja toimivaksi todettu ♥

Ai niin, napa! Joskus taisi häivähtää ajatus, että missähän ja millainenhan se on, mutta se pohdinta on unohtunut siinä samalla. Hyvä tietää, että se voi löytyä harvakarvankin avulla joskus.

ella kirjoitti...

Anonyymi: Fiksu internet täällä ainakin on :)

AnnaS: Ei pestä iltaisin, mutta muuten kyllä. Koetetaan pitää tarkemmin rutiinista kiinni, niin homma sujuu helpommin ja kun saadaan taas aloittaa "puhtaalta pöydältä" suun siisteyden kanssa :)

Maryjane: Melkoisia salanapoja! "Napa" on siis Unnallakin lähinnä sijainti. Mitään varsinaisesti navaksi tunnistettavaa siinä keskellä kissaa en ainakaan itse pysty päälle päin erottamaan.

Mindy: Enpä ole vielä noin rakkauden täyteistä kissaa eläinlääkäriltä tuonutkaan. Hirmuisesti puskevaa ja kiehnäävää kissaa oli tietysti paljon mukavampi vahtiakin rauhoituksesta toipumisen ajan kuin tyypillisempää apaattisena tuijottavaa rukkasta.

sea kirjoitti...

Täh, napa, empä ole koskaan kuullutkaan, että kissalla olisi erityinen napa. Missä se on, paitsi siis mahassa? :D Kaikkea sitä oppiikin. :)

ella kirjoitti...

Sea: Mitään erityistä napaa ei mielestäni ainakaan ulospäin ole, koska napanuoran kohta siistiytyy aika lailla näkymättömäksi terveillä kissoilla. Kävisiköhän tarkemmaksi kartaksi tämän "ei minkään" paikantamiseksi napatyrän sijaintia havainnollistava sivu: http://www.vcahospitals.com/main/pet-health-information/article/animal-health/hernia-umbilical-in-cats/384

Kuvassa pisteviivalla on ympyröity kohta, joka on mielestäni pitkittäis- ja leveyssuunnassa aikalailla keskellä kissan mahapuolta. Oletettavasti navan paikka (karvainen tai karvaton) löytyy sen sisäpuolelta. Fiksummat korjatkoon, jos olen aivan hakoteillä. Tulipa tästä melkoista navan kaivelua! :D

sea kirjoitti...

Hoh, tossa, onpas hassu kohta. Annilla se on ainakin ihan karvainen, tosin tuossa hieman alempana melkein takajalkojen välissä on lähes karvaton, itseasiassa tuntuu, että muuttuu aina vaan karvattomammaksi mitä vanhemmaksi kissa on tullut. Tiedä sitten mikä se on... :)

ella kirjoitti...

Sea: Väittäisin, että Unnallakin on turkki siinä ainakin välillä. Tosin mistäpä noista pyörrekohdista muistaa, onko joka neliösentti tullut läpi rapsuteltua :)

Saila kirjoitti...

Hienoa, maailman napa on löytynyt!
Mustiltakin on löytynyt napa, se erottuu vallan selvästi, kun iho on vaalea ja karvat tummat, samoin kuin yllä mainitut nisät :-D Ransun napaa saisi sen sijaan etsiä suurennuslasin kanssa tuolta untuvapörrön keskeltä - en ole yrittänyt.

ella kirjoitti...

Saila: Musti on siis napakissa, ilmankos pastori riehaantuukin lumisesta säästä! Manulien napoja sen sijaan ei selvästikään ole tarkoitettu löydettäviksi :)

Taru kirjoitti...

Täti-ihminen kiittää kiinnostavasta napailusta mutta Triolat eivät. Huomenna nimittäin alkaa täällä napojen metsästys. Nisät onkin jo vanhoja tuttuja ;)

Ai hitsi, se hampaiden harjaus.....

ella kirjoitti...

Taru: Joka päivä ja joka ikinen yö, hampaita harjailen... No ei sentään, mutta nyt taas yritän kerran päivässä osua tahnalla kissanhampaisiinkin. Tuo "kissojen" versio hammastahnasta on kyllä paljon ällömpää kuin se kananmakuinen "koirien" versio. Inhaa, venyvää geeliä :( Vaihdetaan kyllä sorttia heti, kun tuubi loppuu.

Onnea kadonneiden napojen metsästäjälle :D