perjantai 3. toukokuuta 2013

Tuutulinpönttö

Pohjustettakoon seuraavia kuvia toteamalla, kuten blogia seuranneet jo tietävät, että tuutulit eivät kaivaudu. Koska kansalaiset pitävät tuutuleista on olohuoneeseen jätetty niiden oleksimista varten tuutulinpönttö. Koskapa tuutulit ovat lajina kokolailla miellyttäviä ja kansalaiset uskovat, että moni halajaa niiden seuraa, seuraa sananen lajille mieluisasta pöntöstä.

 Tuutuli lepää pesässään. Näkymä ylhäältä.

Erityisesti keväisin tuutulit pesivät laajoissa avoimissa pöntöissä, joissa on mieluiten jonkinlainen sisustus tuutulin maun mukaan. Sisustuksen tulisi täyttää kuitenkin tietyt kriteerit, joihin kuuluvat rapiseminen, pehmustamis- ja eristysominaisuudet sekä parannellut piiloutumismahdollisuudet. Mikäli piiloutumismahdollisuudet ovat erinomaiset, voi käynti pönttöön olla hyvinkin avoin. Pesintä ei johda jälkeläisiin, mutta söpöyden lisääntyminen tuutulien elinympäristön välittömässä läheisyydessä on empiirisin tutkimuksin todistettu. Kasvu on tilastollisen tarkastelun avulla todettu merkitseväksi tuutulittomiin ympäristöihin nähden.


Pönttöön tuutulit asettuvat lepäämään niin, että voivat jatkuvasti tarkkailla ympäristöään. Tällöin niiden pää saattaa olla näkyvissä, mutta sisustusmateriaalin ominaisuuksista riippuen pesässään oleksiva tuutuli voi olla myös kokonaan piilossa ulkomaailmalta, eikä ulkomaailma laisinkaan tiedä olevansa alati tarkkaavaisen tuutulin seuraama.

12 kommenttia:

Myrsky ja Minna kirjoitti...

"Pesiytyminen ei johda jälkeläisiin mutta söpöys lisääntyy"

Olemme vaikuttuneita empiirisistä havainnoistanne. Ja uskomme sen tämän kuvamateriaalin perusteella ♥

Sirpa kirjoitti...

Suojaisa pesä, mutta samalla hyvillä näköaloilla varustettu ja kivasti rapiseva. :)

ella kirjoitti...

Myrsky: Mukavaa, että havaintomme saavat tunnustusta. Tilastollinen tarkastelu niiden merkittävyyden kiistatta osoittaa.

Sirpa ja Kollo: Aivan, kaikki kunnossa tai vähintäänkin oman mielen mukaan muokattavissa :)

Harmaa kirjoitti...

Teil on varmaan ollut joku superarkkitehti hommissa, koska ei noin hianoo juttua noin vaan joku Rytö-Huiskula oy pistä kasaan. Että miellyttää asukasta ja lisäksi päästää söpöyden säteilemään läpi ympäristöönsä. Hitsi, mulle kaa!

ella kirjoitti...

Harmaa: No todellaki! Elementit tilattu kaukaa ja kannettu paikan päälle ainaki Matkahuollosta asti. Design on just mun maun (ja miun!) mukainen. Tosi funktionaalista.

Terkuin Unna Tuutikki

Mamma N kirjoitti...

Vau. Tuutulin paluu ♥

ella kirjoitti...

Mamma N: Olemme siitä kovin iloisia, sillä tuutulit kuuluvat mielieläimiimme :)

Taru kirjoitti...

Onko Tuutuleiden esiintymiselle jotain tiettyä vuodenaikaa vai ilmaantuvatko ne ajankohdasta huolimatta silloin, kun olosuhteet ovat saatu suotuisiksi?

ella kirjoitti...

Taru: Tarkastelu on osoittanut, että tuutulit ilmaantuvat, kun olosuhteet ovat sopivat. Ne eivät siis ole kausiluonteisia, vaan monivuotisia ja ainavihantoja. Soveliaiden pesäpaikkojen asettamisen lisäksi niitä voi myös yrittää houkutella ruualla, sillä sille ne ovat persoja.

Harmaa kirjoitti...

Sitä piti vielä sanoo, että Unna sun kommentti siellä mun plokissa - se, missä sä puhuit sun tätikissojen kesäovesta ja silleen - se oli musta ihan älyttömän söpö. Sun kanssa voisin lähtee kesäovesta ulos!

AnnaS kirjoitti...

Ihana Tuutuli ♥. Voiko tuosta vielä söpöys lisääntyä?

ella kirjoitti...

Harmaa: Kiitti! Sanonpahan vaan vielä uuestaan, et siitä kesäovesta _kannattaa_ mennä. Tosi kivaa on ollu aina!

Terkuin Unna Tuutikki

AnnaS: Emme mekään sitä usko, mutta aina se vain tuntuu lisivän :)