perjantai 18. marraskuuta 2011

Strategiset mitat

"Mittaahan kuule pääs välillä?"

Saaripalstalla keskusteltiin Ransuleista ja manuleista. Kommenteissa keskustelu sivusi manulien mittoja, mistä muuan kansalainen sai päähänsä yrittää mitata neiti Penninrahaa. Elävän kissan mittaamisessa kohdataan sellaisia ongelmia kuin jäntevyys ja oma tahto, jotka merkittävästi vaikeuttavat mittaamista. Valtakunnassa tyydyttiin siis varsin suuntaa-antaviin ja epätarkkoihin mittoihin, sillä kansalaiset arvostavat yli kaiken kissansa elämisominaisuutta.


Mittaukset valokuvattiin, sillä kyllin nopeaa mitanlukijaa ei löytynyt koko valtakunnasta. Valokuvia tarkasteltaessa havaittiin mittaustulosten vaihtelevan laajasti, ja lopulta koko mittausten reliabiliteetin romutti arkistokuva samaisella mitalla leikkivästä erittäin pitkästä ja kierteisestä kissasta.


Tutkimuksen loppupäätelmä kuuluu, ettei mainitunlaisen kissan pituus ole lainkaan määritettävissä, sillä elastisen menijän mittaaminen on kuin yrittäisit mitata virtaavan veden pituutta.

Määrittämättömän pitkä kissa soljuu matolla.

24 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Päärynänmuotoinen mittarimato ♡
Hitsi teillä ollaan nopeita! (Vaikka ei silti tarpeeksi nopeita kissan mitan lukemiseen). Itsekin ajattelin, että pitäisi mitata Ransuli jotta sitä voisi kunnolla verrata manuliin. Ja käytössä on tällä hetkellä vain puinen taitettava museomitta... painuu olohuoneeseen, missä Ransuli on viimeksi havaittu, punaisella plyysisohvalla (huom. sama väri sointuu erinomaisesti myös Unnaan)... Tulos: Nukkuva Ransuli, jonka häntä on kiepillä eikä tyyppi edes havahtunut mittaamisesta, on pehvasta korvannipukkaan 42 cm eli 16,5 tuumaa. Mutta kissa ei siis ole suorana vaan löyhällä kiepillä.

Multa löytyy hellyyttävä kaaviokuva, jonka tein kun mittasin talojeni mitat restaurointeja varten keväällä 2007. Mittasin talojen välisen etäisyyden ja molempien asuintalojeni seinät ulkoa ja sisältä ja tein pohjapiirrokset. Vajaan vuoden ikäinen Musti hengaili mukana ja niinpä mittasin senkin: 620 mm päästä hännänpäähän!

Saila kirjoitti...

Edit. Ransun herätessä ja tullessa keittiöön syömään koitti ainutlaatuinen tilaisuus mitata syövä Ransuli. Se ei edes pistänyt pahakseen hännän asettamista suoraksi. Tulos: 72 cm syömisasennossa, nenästä hännänpäähän.

Saila kirjoitti...

Edit2. Musti tuli istumaan pöydälle saariston ympäristönhoitoavustushakemuksieni päälle. Istuessaan se on 44 cm pöydän pinnasta korvien kärkiin, silloin kun se ei ole kumartunut puskemaan minua.

Mayo kirjoitti...

Kuinka saatoit edes yrittää noin epätoivoista hommaa : D

Musta ja Harmaa kirjoitti...

Tirsk! Iso TIRSK sekä jutulle että komemnteille!

Heidi kirjoitti...

Hauska postaus, heti repesin tuolle "mittaahan kuule pääs välillä" ja sama hymy jatkui tänne kommenttiosioon asti! :D

ella kirjoitti...

Saila: Mainioita mittatuloksia! Kenties voisit kysäistä Korkeasaaresta vertailukohteeksi syövän manulin mittoja?

Mayo: Uteliaisuudesta :) Joskus omat aivoitukset tuntuvat kyllä yhtä salaperäisiltä kuin kissankin.

Musta ja Harmaa: Täällä tehdään tiedettä! Eksaktia kissanmittaustiedettä :D

Heidi: Kiva, jos ilahdutti! Unna ei ollut aivan erityisen otettu viereen hiipivästä mitasta, kun ei sitä edes käpältää saanut :D

Saara kirjoitti...

Oot Unna just ihannemitoissa selvästikin. Turha siis liian tarkkaan mitata. Meillä tuo ei edes onnistuisi tuon vertaa, kissojen mielestä mittausvälineet on heidän lelujaan...

ella kirjoitti...

Saara: Mitta on mitä mainioin leikkiväline! Etenkin, jos ihminen koettaa huijata ja mitata ensin kissan pitkällä langalla ja sitten mitata langan... Mainitusta syystä valtakunnassa mitattiinkin puolihorroksista kissaa ;)

Myrsky ja Minna kirjoitti...

Täälläkin ajateltiin että mitta on mitä mainioin leikkiväline. Sen kun saa nopsasti kelattua piiloonkin!

Unnan strategisissa mitoissa ei näytä olevan mitään moittimista. Kyllä sen näkee jo ilman mittanauhaakin. Loistava mustavalkoinen yksilö.

sea kirjoitti...

Mä olen monesti Annia yrittänyt mitata, mutta kun se mittanauha on niin kamalan kiinnostava! Joku reilu 60cm se kai on nenästä hännänpäähän. Sen tiedän, että istuva Anni mahtuu nätisti A5-kirjekuoren päälle. Lattialla lojuvissa kierrätykseen menevissä kuorissa nimittään joku viehättää ja niiden päällä on istuskeltava. *pyörittelee päätään*

tuutäti kirjoitti...

Tätikissojen pituus on huomattavan lämpötilariippuvaista. Sama pätee varmaan myös Tuutuseen.

ella kirjoitti...

Myrsky: Näin on! Kunnolla hereillä oleva kissi käpältääkin mittaa innokkaasti, minkä vuoksi valtakunnan mittaukset suoritettiinkin pääasiassa asennossa "limppu" :D

Sea: Mustavalkoinen kissantakamus on todettu täälläkin mahtuvaksi erittäin pienille paperiarkeille :D

Tuutäti: Viileällä ikkunalla lintuja kyttäävä litteän pyöreä toimintakissa on kieltämättä eri mittainen kuin matolle selälleen levittäytynyt rennon voidemainen kissa.

Viivi kirjoitti...

Ei taida keskiarvot tai -hajonnat auttaa tässä tehtävässä...

Jenni kirjoitti...

Oi, mielenkiintoinen mittauspostaus ja kiva kuulla mittoja ainakin muista kissoista. Minäkin yritän mitata meidän moukulat! Nyt he ovat yhtenä limppuna (halk. n. 27 cm) kissanmajassa, sinne ei parane mennä sorkkimaan mitan kanssa. Mutta vielä joskus tutkitaan!

ella kirjoitti...

Viivi: Eipä tosiaan taida :D Voisihan asian toki ilmaista niinkin, että Unna on 50 senttiä pitkä ja antaa 50 sentin virhemarginaalin molempiin suuntiin ;)

Jenni: Tästähän tuli melkoinen kissanmittausvillitys! :D Ei minulla ainakaan ollut Unnan mitoista aavistustakaan, kissojen säkäkorkeuksia tai muita kun ei ole juurikaan tarvis mittailla.

Mamma N kirjoitti...

Hah! Nytpä tiedän mitä teen kun on luppoaikaa :D

ella kirjoitti...

Hahaa, voin kuvitella kuinka johtajatar Helmi silloin huokaisee syvään ja pyörittelee silmiään Mamman kotkotuksille :D

Mindy kirjoitti...

Hauskaa, oli täälläkin juuri mielessä mitata oma venyväinen. Mindy tuntuu keskivertoa pidemmältä, mutta ehkä se on vain hämäystä.

ella kirjoitti...

Mindy: Kissa kyllä vinyy ja vanuu mitä ihmeellisimmin :D Odotamme jännityksellä mittaustuloksia, vaikka olemmekin täysin varmoja, että Mindyn mitat ovat kaikin puolin täydelliset :)

sea kirjoitti...

Meillä mittailtiikin eilen, mutta vielä ei ole saatu kuvia julkisuuteen. Ehkä loppuviikosta on aikaa. :)

ella kirjoitti...

Sea: Hihii! Ainakin tassut lienevät Anni-neidillä pitkät? ;)

sea kirjoitti...

Nyt on Anninkin mittaus julkistettu, mutta eipäs tullut mieleen pelkkää venyvää tassua mitata! Täytyy yrittää joskus. :D

ella kirjoitti...

Täytyypä käydä heti kurkkimassa :)