sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Kunniavieraita basaarissa

Ennen kissablogosfääriä kuohuttanutta kissakahvilatapaamista basaariin saapui arvovieraita etelän kaukaisista valtakunnista. Omat edustajansa olivat lähettäneet matkaan Naukulan Sulo ja Namu, Trio MiuMau ja Herra Nilsson sekä Musti ja Ransu Saaripalstalta. Pyörähtipä ovensuussa Unnaa ihastelemassa vielä Pirkkokin. Kansalainen ei täpinöissään ymmärtänyt kuvata kohtaamista, mutta virallisia kyläilykuvia voi kurkkia ainakin Naukulasta. Yleisestä sirkutuksesta päätellen Chisun kappale Ihana summannee vieraiden mielipiteen ujosta basaarittaresta.

 Ylväs mustavalkopantteri ja basaaristi.

Kaukaa viisaat kissatädit olivat perillä basaarin herkkusuun mausta, ja tuliaisista paljastui kanatikkuja, pakastekuivattua ankkaa ja naudan sydäntä. Hieman hitaasti lämpiävänä tunnettu neiti Penninraha otti namien ristitulessa kursailematta kontaktia vierailijoihin.

Mitä nyt joskus ujostuttaa.

Urheilupuoltakaan ei oltu tuliaisissa unohdettu, joten kissaneidin linjat varmasti säilyvät herkuista huolimatta. Triolan raadin hyväksi havaitsema huiska sai erinomaiset arvostelut myös Tuutuselta.

 "Kautta pussihousujeni!"

"Tämä on oivallinen kapine!"

Naukulasta saatu pitkähäntäinen hiirihuiska innosti aluksi, mutta hetken päästä mieleen hiipi epäilys: Onko viaton pinkki hiiri sittenkin käärme valepuvussa? Illalla Unna päätti, että on parempi paeta sängyn alle kuin katua kalkkarokäärmeen puremana. Jos käärmettä ei saada kesytettyä, joululahjoitetaan huiska hurjina saalistajina tunnetuille tätikissoille. Huolissaan ei villin käärmehiiren vuoksi siis tarvitse olla, sillä ei basaarissakaan yöunia menetetty.

Edustaminen uuvuttaa, olivat vieraat kuinka mukavia tahansa.

Kiitos MammaN:lle, Tarulle, Sailalle ja Pirkolle vierailusta!

torstai 17. syyskuuta 2015

Lukitarin loppu


Tietämätön saattaa pohtia, onko kuvassa roska tai onko kissaneiti viimein sortunut viiksilisäkkeisiin? Tosiasiassa kyseessä on hiljainen oodi tarujen jättiläishämähäkin, Lukitarin, voittajalle. Kerkeäkäpäläiselle kaunottarelle, joka teki lopun kahdeksanjalkaisen hirviön terrorista valtakunnan salin lattialla.

 

Mitä siitä, jos yksi kahdeksasta jalasta jää roikkumaan suupielestä? Ei se sankarittaren sädekehää himmennä.

Valtakunnan aikakirjoihin merkittäköön, että lukkien pahanmakuisuutta on luonnontieteen oppaissa vahvasti liioiteltu.

torstai 3. syyskuuta 2015

Ylösalaisuuden geometriaa

Höpsismin ja kissatieteen uranuurtaja U.T. Penninraha avaa ylösalaisuuden saloja: kätteleminen sujuu ylösalaisin jouhevammin vasemmalla käpälällä.

Kissatieteellisen insti-Tuutin viimeisin tutkimus käsittelee ylösalaisten kissojen geometriaa. Ylösalaisuuden laboratorion alustavissa tutkimuksissa on toistaiseksi havaittu kaksi vakiintunutta ylösalaisuuden muotoa: akrobaattinen paraabelimuoto ja maksimaaliseen alustakontaktiin pyrkivä "velliä pussissa"-muoto.

 Kaavio 1: Akrobaattinen paraabeli

Kaaviossa yksi esitetyssä akrobaattisessa paraabelimuodossa takajalkojen asento pysty tai suppea, mikä johtaa kokonaisuuden ylöspäin aukeavaa paraabelia muistuttavaan leikkauskuvioon. Selkä luo kontaktin alustaan ja jättää kissan tasapainoilemaan kapean kontaktipinnan päällä. Kontaktipinnan kapeus ja asennon kiikkeryys korreloivat kissan luisevuuden ja asennon korkeuden kanssa. Kissan runsauden lisääntyessä tasapainoilun tarve vähenee alustakontaktin määrän kasvaessa. Tästä huolimatta ylösalaisuuden ensimmäinen muoto vaatii aina enemmän tasapainoilua kuin ylösalaisuuden toinen muoto vastaavan kokoisella kissalla.

Kaavio 2: Maksimaalinen, liki nestemäinen alustakontakti

Kaavio kaksi havainnollistaa ylösalaisuuden toista muotoa, jossa lavea takajalkojen asento avaa takaneljänneksen ja mahdollistaa kissan leviämisen maata vasten pussitetun nesteen lailla. Kontakti alustaan on laajempi kuin paraabelisessa ylösalaisuudessa, eikä asento vaadi erityistä tasapainoilua. Auringonpaiste edesauttaa kissan sulamista alustaa vasten (ks. myös kuumajooga).

Ylösalaisuuden tutkimus on alana nuori, ja Penninrahan tiedeinsti-Tuutti on edelleen kiinnostunut myös kaikista kenttähavainnoista, kuten ylösalaisuuden eri muotojen vaikutuksista äkillisen liikkeelle lähdön nopeuteen ja erilaisten kissatyyppien ja olosuhteiden vaikutuksista ylösalaisuuden geometriaan.